Naturturist - home




pdf

 

Næsby dale 
Vesthimmerlands kommune
Afstand Løgstør 9 km
Privatejet, fredet område på 6 ha med offentlig adgang til stranden ad afmærket sti. P-plads ved stiens begyndelse.


Landskab og geologi
Næsby dale er en V-formet erosionsdal, hvor det rindende vand siden istiden har skåret sig ned i det højtliggende morænelandskab på sin vej mod havet. Den lerede moræneundergrund har fremmet overfladisk afstrømning og erosion. Kløften er i dag så dybt nedskåret, at den når grundvandet, som føder den rislende kildebæk i dalens bund. Tilsvarende kløfter findes i Kragdal og Skovsørens Dal hhv. nord og syd for Næsby dale. Disse kløfter kan nås til fods langs stranden.

Kysten ud for Næsby dale er en af Nordjyllands få klintekyster, hvor havet konstant gnaver sig ind i landskabet. Undersøgelser har vist, at den imponerende, op til 35 meter høje klint, er opbygget af tre forskellige lag af stenfyldt moræneler, alle aflejret af en is der kom fra nordøst. Mellem morænelerslagene findes tynde sandlag, og da disse er vandførende og morænen er vandstandsende kan man dels observere kilder på klinten, dels meget store udskridninger, hvor hele flager af landskabet glider udefter. 

Morænen indeholder mange sten, som ophobes på stranden efterhånden som ler og sand fjernes af havet. Mange af stenene er ledeblokke, hvis oprindelsessted kan stedfæstes nøjagtigt, f.eks. rombeporfyr fra området omkring Oslo.

Næsby dale

Næsby dale er en af flere markante erosionsdale på Himmerlands vestkyst mellem Lendrup og Rønbjerg. Dalen er V-formet i tværsnit.




Blodrød Storkenæb


Dyrelivet
Næsby dale har et rigt småfugleliv i krattene i slugten. I kystskrænten findes en mindre koloni af digesvaler. 

Kysten ud for Næsby dale er en af Limfjordens kendte fiskepladser, der året rundt giver mange fisk. Den varierede fjordbund med mange sten, ålegræsskove og muslingebanker fungerer som et stort spisekammer for havørrederne. Fiskeriet er bedst langs klinterne nord for Næsby dale, specielt fra september og vinteren igennem til slutningen af maj. 
 

Stranden ved Næsby dale

Stranden ud for Næsby dale er en kendt fiskeplads for kystfiskeri efter havørred og hornfisk.

 
Læs mere om kulturhistorien i Nordjylland. Få historierne sat ind i en sammenhæng. Naturturist byder dig velkommen på www.kulturhistorien.dk


Næsby dale fra luften

Kystskrænterne ud for Næsby dale er op til 35 meter høje med imponerende formationer, hvor store flager af morænelandskabet skrider ud og fjernes af havet
.

Vis Naturturist Nordjylland på et større kort


Planteliv
Da slugten ved Næsby dale er øst-vestgående og smal og dyb, er dens nordside  soleksponeret og ret tør, medens slugtens sydside er mere skyggefuld og fugtigere. Dette medfører en markant forskel i vegetationen, en forskel der - fordi den er så karakteristisk - var årsag til slugtens fredning i 1977. Da slugten blev fredet havde den ikke været græsset i mange år, og forskellen var markant med en totalt kratbevokset sydside og en lysåben, græsklædt nordside. Siden har Nordjyllands Amt iværksat naturpleje med rydning og fåregræsning, da også nordsiden med sin værdifulde overdrevsflora var truet af tilgroning.

Den skyggefulde sydside har krat med Hyld, Havtorn og Alm. Bjørneklo, ikke at forveksle med Kæmpe-Bjørneklo, som er en indført art, der breder sig aggressivt. En del af krattene er fjernet og afløst af græsdækkede partier. Den solbeskinnede nordside har spredte havtornskrat samt en græssteppevegetation, der præges af arter som Blodrød Storkenæb, Knoldet Mjødurt, Agermåne, Stor Knopurt, Mark-Krageklo, Dunet Vejbred, Hulkravet Kodriver og den sjældne  Vår-Potentil. Overdrevet er ligeledes voksested for flere arter af vokshatte.

Sommerfugl på Knopurt

Stor Knopurt er populær blandt sommerfuglene.

Kulturhistorie
Næsby dale har været fælles græsningsområde - overdrev - for landsbyen Næsby gennem århundreder. Ved udstykningen omkring år 1800 blev slugten delt i 8 matrikler, tilhørende hver sin gård i Næsby. Den upraktiske skelopdeling på tværs af slugten og i de mange små parceller antyder, at den også efter udstykningen blev brugt til fællesgræsning. Udstykningen krævede bare, at fællesjorden blev delt. Den oprindelige matrikulære opdeling eksisterer den dag i dag, men de oprindelige 8 ejerforhold var, da slugten blev fredet i 1977, reduceret til 3.

Bygningen i slugtens øvre ende blev bygget omkring 1. Verdenskrig som sommervilla for baron Otto Reedetz-Thott på Gavnø. Hans kone var under en sejltur på fjorden blevet betaget af stedets storslåede skønhed, og parret købte på stedet slugten. "Baronens Hus" har siden hans død i 1930 haft en omskiftelig tilværelse som sommerrestaurant, restaurant, flygtningecenter, ferielejligheder, behandlingshjem m.m..
 
Information
Nordjyllands Amt har opsat en informationstavle på P-pladsen ovenfor slugten.

 © Naturturist

  Sidst opdateret 30. januar 2010